Espai per Pares

Espai famílies es un espai creat al 2019 pels professionals de l’equip del Centre de Teràpia familiar i relacional de Tarragona, que neix amb l’objectiu d’oferir a les famílies un que els ajudi a comprendre i enfortir la relació amb els seus fills.

Cercle de Seguretat Parental

Ser pare/mare ens permet crear amb els nostres fills/es una relació afectiva única, intensa i especial per tota la vida. Però, en ocasions el comportament dels nostres fills/es ens aclapara, ens confon i ens podem sentir perduts. I tot i així, intentant ser els millors pares/mares possibles, no ens donem per vençuts i seguim buscant un manual d’instruccions.

I, si el manual d'instruccions fos el nostre fill/a?

Qué és el "Cercle de Seguretat Parental"?

El Cercle de Seguretat Parental (COS-P) és un programa d’intervenció grupal per pares, desenvolupat fa més de 20 anys, als EE.UU., per Hoffman, Cooper y Powell. Estès arreu del món, basat en l'evidència científica i desenvolupat a partir de dècades d’investigació sobre l’aferrament (apego/attachment), el Cercle de Seguretat parental té com objectiu facilitar i promoure les relacions d’aferrament segur.

www.circleofsecurityinternational.com


El Cercle de Seguretat Parental ens pot facilitar el camí a l’aferrament segur, proporcionant-nos les eines necessàries per a poder observar i comprendre la relació amb el nostre fill/a

¿En que ens pot ajudar el Cercle de Seguretat Parental?

 • A entendre i observar com funcionen els nostres fills/es. Ens ofereix una guia senzilla per comprendre el comportament dels nostres fills/es, comprenent i identificant les seves necessitats emocionals.
 • A comprendre el món de les emocions. Ens proporciona eines que ens permeten entendre com funcionen i com aprenem a gestionar les emocions, per així poder acompanyar als nostres fills/es en la regulació emocional.
 • A mantenir l’equilibri entre ser ferms i afectuosos/as. Ens facilita informació indispensable per poder prendre decisions i actuar davant la seva conducta proporcionant seguretat i confiança en nosaltres.
 • A comprendre el comportament difícil dels nostres fills/es. Ens ofereix la possibilitat d’escoltar el missatge que ens comuniquen amb la seva conducta i reparar la relació.
 • A ser més conscients, sensibles i savis en la criança dels nostres fills/es. Ens permet observar, prendre distància i explorar els nostres conflictes, identificant les nostres fortaleses i vulnerabilitats per ser el millors pares/mares possibles.
 • A construir un aferrament segur. Ens proporciona una guia senzilla sobre com construir una relació entre pares/mares i fills/es basada en la seguretat.

En que pot ajudar als nostres fills/es un aferrament segur?

 • A tenir més autoestima
 • A gestionar i regular les seves emocions
 • A tenir millors relacions amb els iguals
 • A desenvolupar més capacitat de resolució de problemes
 • A confiar en les persones que els estimen i ser capaços de buscar ajuda quan la necessitin...

Qui pot participar?

Tots els pares, mares i / o cuidadors principals (persones que habitualment tinguin cura d’un infant) de nens/es amb edats compreses entre 0 i 6 anys, que desitgin explorar i comprendre la seva relació amb els seu fills/es i/o menors al seu càrrec, per tal d’enfortir i propiciar un vincle d’aferrament segur.

També totes aquelles persones que cuiden o intervenen directament amb nens/es de 0 a 6 anys (mestres/as, educadors/es, pediatres, tècnics/as d’educació infantil...)

Com ho fem?

Realitzarem 8 sessions (2h de durada cadascuna) de forma setmanal i en grups reduïts de pares (màxim 8 persones).

Per cada sessió disposem d’un material audiovisual, especialment dissenyat per aquest programa, que inclou diferents vídeos amb continguts específics i exemples d’interaccions reals entre pares/mares i fills/es.

Observarem, escoltarem i reflexionarem conjuntament sobre el material audiovisual i sobre les nostres pròpies experiències.

Cada participant disposarà d’un material personal “Quadern del cuidador” que inclou els continguts essencials del programa i algunes qüestions i exercicis de reflexió, que els participants podran utilitzar com a guia i suport a les sessions.

Durant tot el procés el grup estarà acompanyat per una professional acreditada oficialment per Circle of Security International.

Les sessions i el seu contingut:

 • Sessió 1: El Cercle de seguretat
 • Sessió 2: Explorant les necessitats emocionals dels nostres fills/es
 • Sessió 3: “Acompanyar” en les emocions
 • Sessió 4: “Acompanyar” als nadons al cercle
 • Sessió 5: El camí a la seguretat
 • Sessió 6: Explorar els nostres conflictes
 • Sessió 7: Ruptura i reparació
 • Sessió 8: Resum i celebració

És important que tots els participants puguin realitzar el programa complet. En cas de no poder assistir a alguna sessió ens comprometem a facilitar el material audiovisual de la sessió i/o possibilitar la visualització de la sessió grupal gravada (si els participants ho autoritzen).

Quin preu té?

El preu per participant és de 200 Euros. Inclou l’assistència al programa (8 sessions de 2h de duració cadascuna), el material complet de les sessions i el "Quadern del cuidador".

Pares / mares/ cuidadors que estiguin interessats o vulguin més informació poden posar-se en contacte via email a la següent adreça de correu electrònic: espaipares@terapiafamiliartarragona.com.

Qui son les facilitadores?

Ana Alonso. Psicòloga i psicoterapeuta infantil. Màster en psicologia clínica de la salut i formada en Teràpia Familiar Sistèmica.

Facilitadora oficial des de 2018del protocol Circle of Security Parenting (Early intervention program for parents and children) certificada per Circle of Security International (USA) i formada en Teoria de la Regulació de l’Afecte.

Més de 14 anys de experiència com a psicòloga infantil en serveis públics destinats a l’atenció dels nens i les seves famílies (CSMIJ, CDIAP).

Membre de l’equip del Centre de Teràpia Familiar i Relacional de Tarragona en l’àrea d’intervenció amb nens i les seves famílies on co-dirigeix l’espai per pares i mares amb el programa grupal “Círculo de Seguridad”. Des de 2018, formadora i docent en formacions d’intervenció en aferrament i regulació emocional per professionals (Centres d’atenció primària, Consell Comarcal del Tarragonès, Centres de formació professional i al Centre de Teràpia Familiar i Relacional de Tarragona). També col·labora, realitzant tallers i xerrades de divulgació per a famílies en diferents Centres Educatius (públics i privats) i Centres d’Atenció Primària.

Inés Ricote. Psicòloga i Terapeuta Familiar reconeguda per la FEATF. Treballa en diversos programes d’abordatge familiar des del 2016, tant per recursos preventius, com per serveis d’atenció a la infància i adolescència i de l’àmbit de justícia. Es facilitadora oficial des de 2018 del protocol Circle of Security Parenting (Early intervention program for parents and children) certificada per Circle of Security International (USA). Membre de l’equip del Centre de Teràpia Relacional i Familiar de Tarragona en l’àrea d’intervenció amb nens i les seves famílies on co-dirigeix l’espai per pares i mares “Círculo de Seguridad”. Des de 2018, formadora i docent en formacions d’intervenció en aferrament i regulació emocional per professionals (Centres d’atenció primària, Consell Comarcal del Tarragonès i al Centre de Teràpia Familiar i Relacional de Tarragona).

Més informació

Podeu ampliar la informació sobre Cercle de Seguretat, visitant la pàgina web: www.circleofsecurityinternational.com

Experiències del cercle de seguretat parental

“El Cercle m’ha donat eines per gestionar algunes situacions, però sobretot, entendre el que li passa a la meva filla, em fa sentir tranquil·litat en situacions que segur que abans m’hagués desbordat. La meva filla és una exploradora nata, o sigui que estem molt a la part de dalt, i la part de baix, que jo veia més difícil, cada vegada la porto millor.”
Núria, mare d’Allegra (11 mesos)

“A mi em va resultar molt útil respecte la meva filla petita. Em va ajudar a comprendre millor les seves necessitats, a respectar les seves decisions sobre estar a “a dalt” o “a baix” i a saber acompanyar-la i compaginar les seves necessitats amb les meves. Moltes vegades veig el “Cercle” en ella, a vegades més llarg o més curt, però sigui com sigui, intento posar les mans que la reben. Segurament en ocasions fallaré, però veig coses que abans no veia.

Recomanaria el curs a qualsevol mare, pare, tutor/a… que estigues disposat a acceptar canvis. Vull dir que no sabem tot sobre els nostres fills/es, i si ens ajuden d’una manera tan amena a veure amb perspectiva, benvinguda sigui l’ajuda. A vegades penso com és possible veure tantes coses en un cercle tan simple!.”
Teresa, mare de dos nenes (4 i 8 anys), professora.

“Conèixer com funciona el cercle, sense dubte, m’ha ajudat a llegir i comprendre millor que necessita el meu fill i com donar-li una resposta adequada. Però sobretot m’ha ajudat a identificar que es el que es mou a dins meu i quines emocions hi ha darrera. Ana i el grup m’han acompanyat des de la comprensió, el respecte i la empatia i ha estat un suport molt important per mi en aquests moments tan sensibles de la vida dels pares com dels fills. Ho recomano 100% a tots els pares i mares, sense dubte, es mouen coses i es produeixen canvis positius.”.
Àngela, mare de Leo (6 mesos).

“Ana ens ha acompanyat per entendre les necessitats dels nostres fills, i sobretot, allò que ens bloqueja per poder donar una resposta. Escoltar la nostra “música del tauró”, prendre consciencia de les nostres pors i entendre els seus orígens, mirar la nostra criança, m’ha permès exercir una parentalitat més conscient i ser una mare “suficientment bona”.”
Anna, mare d’Alex (13 mesos), psicòloga.

“Al grup del Cercle de Seguretat he descobert que em costava deixar explorar als meus fills. Ara sóc més sensible per veure que necessiten i veure com a vegades les meves pors interfereixen em les meves interaccions amb ells.”
Nadia, mare d’Eric (12 mesos) i Jana (4 anys).

Inscripcions

 1. Ompliu el formulari d'inscripció a continuació. Les dades a emplenar són necessàries per la factura. Si la factura ha d’anar a un nom diferent s’haurà de comunicar via mail a espaipares@terapiafamiliartarragona.com. Un cop fetes les factures, no es modificaran.
 2. Realitzar l'ingrés de la matrícula a:
  ES63 0019 0080 2140 1001 0316
  Titular Carlos Lamas i Maria Rosell
 3. Envia còpia de la transferència a: espaipares@terapiafamiliartarragona.com
 4. Rebrà la confirmació de la seva inscripció